2010. február 13., szombat

Acerola


Acerola cseresznye, a természetes C-vitamin bomba

Az acerola vagy barbadoszi cseresznye (Malpighia glabra, cereso, escobillo, health tree, Puerto Rican cherry) mintegy öt méter magasra megnövő, lombhullató fa, amely nagy mennyiségű, 1-2 cm átmérőjű, piros gyümölcsöt terem; ezek puhák, lédúsak, kellemes zamatúak. Az acerola fa vadon nő, de termesztik is Brazíliában, Dél-Amerika északi vidékein, Közép-Amerikában és Jamaikában. A gyümölcs értékét az adja, hogy jelentős mennyiségben (4,5%) tartalmaz C-vitamint ez az érés során gyorsan csökken, ezért a kereskedelmi forgalomba hozandó gyümölcsöt zöld állapotban szüretelik le. Sok káliumot, és magnéziumot is tartalmaz.. Emellett a gyümölcsben található még vas, kalcium, foszfor, a vitaminok közül pedig az A- vitamin, a thiamin (B1-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és a niacin (B3-vitamin). Összehasonlítva a naranccsal, az acerola cseresznye a C-vitamin 30-szorosát valamint a magnézium és pantothensav kétszeresét is tartalmazhatja. Összességben az acerola cseresznyében kb. 150 alkotórész azonosítható. Brazíliában az acerola-lé annyira elterjed, mint Észak-Amerikában a narancslé.

Minden nap, minden szervnek, mindenkinek!

A brazilok a népi gyógyászatban vérzéscsillapításra, szíverősítésre használták. A friss gyümölcsöt láz és hasmenés esetén is alkalmazták. Természetes erősítést nyújt az acerola cseresznye anémia, diabetes, magas koleszterinszint, májprobléma, reuma, tuberkulózis esetén valamint a lábadozás során. Gyulladásgátló, adstringens és vizelethajtó hatású, artériás stimulánsként hat a májra és az idegrendszerre, valamint használható szív-tonikumként is.
Magas C-vitamin tartalma miatt az acerola cseresznyét hatásos antioxidánsként és potens gyökfogóként is értékelik.

Az Acerola cseresznyéből készült "rágótablettát" gyermekeknek is ajánlom, mivel finom, cseresznye ízű, kisebbek számára is könnyen elfogyasztható, és - ami a legfontosabb - természetes C-vitamint tartalmaz.

17 megjegyzés:


  1. اعالى الخليج تقدم افضل خدمات نقل العفش الدولى المتميزه باسعار متميزة ومنها :

    شركة شحن عفش من الرياض الى الامارات
    نقل عفش من الرياض الى الاردن شركة شحن عفش من الرياض الى الاردن

    VálaszTörlés