2010. február 10., szerda

Szibériai Cédrusolaj

Szibériai Cédrusolaj

A Sámánok titka

Egészen a legutóbbi időkig a szibériai cédrus jószerivel teljesen ismeretlen volt a nyugati világban. Jelenleg ennek a fának a magvai és a belőlük kivont olaj már kaphatók az itteni piacon. Azok akik törődnek az egészségükkel, élvezhetik a tajga örökzöld erdeiből származó értékes kincs jótékony hatásait.

Múlt és jövő

Mintegy 200 évvel ezelőtt egy német természettudós, Peter Simon Pallas, az Orosz Tudományos Akadémia tagja érdeklődni kezdett a cédrusmagvak gyógyító ereje iránt. Pallas leírása szerint a cédrusmagvak jó hatásúak a krónikus fáradtság ellen, növelik a teljesítőképességet, fiatalító hatásúak és fokozzák a potenciát. 1913-ban F.A. Avotkratov orosz orvos a cédrusmagvak gyógyító hatásáról számolt be a kardiovaszkuláris betegségek, a magas vérnyomás, az anémia, a hiperaciditás (gyomorsav-túltengés), valamint a gyomor és a nyombél betegségeinek kezelésében.
Ezen különleges tulajdonságok ismeretében nem csoda, hogy a cédrusmagvak Szibéria egyik legkeresettebb exportcikkévé válnak a homeopátiás gyógyszerek között.
A kommunizmus évtizedeiben úgy tűnt, kiapad ezeknek a Szibériából származó természeti kincseknek a forrása.
Most azonban a cédrusmag és a cédrusmag olaj ismét felbukkant a nyugati piacon, ahol a tudósok körében nagy elismerést keltenek a cédrusmagból készült termékek értékes összetevői. A nagyhírű svájci kórház, a „Paracelsusklinik” bio-patikájában elvégezték a cédrusmag olaj és a fekete kömény olaj összehasonlító értékelését; azt találták, hogy a cédrusmag olaj rendkívül hatékonyan alkalmazható az allergiák kezelésében, jótékonyan befolyásolja a sejtmembrán állapotát, és serkenti a gyulladásos folyamatok gyógyulási mechanizmusait. A cédruserdők levegője csaknem sterilnek mondható: köbméterenként mindössze 200-300 baktériumszerű, egysejtű organizmust tartalmaz, miközben a kórházak műtőiben 500-1000 ilyen organizmus jelenléte megengedett. Ezzel a tulajdonságával a szibériai cédrus jócskán felülmúlja a legtöbb lombhullató és tűlevelű fát, valamint magát a fenyőt is.


A nyers terméstől a késztermékig

A cédrusmagvak készletei kimeríthetetlenek. Napjainkra a tajga gigantikus erdeinek mindössze maximum 10 százalékát aknázták ki. Az Uraltól a Csendes- Óceánig elterülő erdőségek túlnyomó többsége nehezen megközelíthető területeken húzódik.
Az Altáj-hegység Novoszibirszktől északra fekvő része számít a legjobb minőségű cédrusmagvak egyik legjobb lelőhelyének; itt található jó néhány a legnagyobb termetű cédrusfák közül. Ezek a fák akár 50 méteresre is megnőnek, koruk pedig elérheti a 800 évet is. Az „Altáj” elnevezés egy mongol szóból, az „Altan”-ból ered, ami aranyat jelent. A szibériai emberek különleges erőt tulajdonítanak ennek a helynek, és páratlan szépségű vidéknek tartják. Igen gyéren lakott természetes vidékként ez a táj tiszta vizeiről és az itt termő számos gyógynövényről híres.Egész Oroszország területén itt élnek a legegészségesebb emberek. A cédrusból készült termékek is az Altáj vidékéről származnak, igazoltan természetes betakarításból.
Nyáron és ősszel számos család megy ki az erdőbe tobozokat gyűjteni. A betakarítás hetekig tart; ilyenkor száraz augusztusi és szeptemberi napokon gyűjtik össze az erdő talajáról a tobozokat. Ezt követően a magvakat megtisztítják, majd egy költséges eljárás segítségével hidegen sajtolják, hogy megőrizzék a bennük lévő vitaminokat és nyomelemeket. Az így nyert olaj tiszta, áttetsző, halványsárga színű, és kellemes, enyhén gyantás aromája van.

A szibériai cédrusmagvak gyógyító tulajdonságai

A magvak Szibériában az étrend szerves részét képezik. A szibériai cédrus magja nagy mennyiségben tartalmaz nyomelemeket, köztük az emberi szervezet számára fontos anyagokat, például magnéziumot, mangánt, vasat, rezet és foszfort.
Milyen feladatot látnak el a fent említett elemek az emberi testben?
a magnézium fontos szerepet játszik a csontok felépítésében, és a cédrusmagvak jelentős mennyiségben tartalmazzák ezt az elemet. Semmiféle más táplálék nem tartalmazza hasonló mennyiségben (448-516 mg magnézium 100 g termékben)
a mangán fokozza a glükóz-felvételt, és serkenti az emésztést (100 g termék átlagosan 9,7 mg mangánt tartalmaz) a vas a hemoglobin és a fehérjék egyik fő összetevője (100 g termékben akár 18 mg vas) a réz nélkülözhetetlen a vörösvérsejtek képződéséhez (100 g termék mintegy 14 mg rezet tartalmaz) a foszfor közismerten a csontok és a fogak alapvető komponensét alkotja. Ugyanakkor kevésbé ismert az idegsejtek működésében, a gyors energia-felszabadításban és izomösszehúzódásban játszott szerepe (100 g termék mintegy 840 mg foszfort tartalmaz).
A cédrusmagvak foszfatid/foszfortartalma meghaladja más növények magvaiét. Ebből a szempontból a cédrusmagvak az „Észak szójababjának” tekinthetők, hiszen csak a szójabab tartalmaz ehhez hasonló mennyiségű foszfatidot.
Azon kívül, hogy fontos nyomelemeket tartalmaz, a cédrusolaj elősegíti a nehézfémek kiválasztását a szervezetből.
A tudósok nemrégiben megerősítették, hogy a cédrusmagvak csökkentik az indítékszegénységet és a krónikus fáradtságot, növelik a vérsejtek számát, és szerepet játszanak a tuberkulózis megelőzésében.

Szibériai bio-cédrus magvak
(100 g termék tápértéke)

Kalóriatartalom (kJ / kcal) 2757 / 667
Fehérje, g 19,1
Szénhidrátok, g 7,5
Zsírok, g 62,3
Nyomelemek
Foszfor, mg 510
Magnézium, mg 225
Kalcium, mg 11
Mangán, mg 10,8
Cink, mg 6,2
Vas, mg 5,3
Jód,mg 86
Réz, mg 1,2g

Vitaminok
E, mg 16
B1, mg 0,45
B2, mg 0,24
Niacin, mg 3,5
B6, mg 0,39
Folsav,mg 75

A szibériai cédrus nem csupán bevételi forrás számos szibériai ember számára, hanem a hosszú, egészséges élet szimbóluma is. A cédrusfákat mind a mai napig tisztelet övezi. A szibériai cédrus értékes faanyagából készült amulettek generációról generációra öröklődnek.

A szibériai cédrusolaj gyógyító tulajdonságai

A „szibériai erdők gyöngyének” legértékesebb komponenseit a cédrusolaj tartalmazza. Nem véletlen, hogy ez az értékes anyag a cárok uralkodásának idején igen keresett volt Európában. A benne lévő vitaminok és nyomelemek a kíméletes hideg-sajtolásos eljárásnak köszönhetően sértetlenek maradnak. Ennek eredményeképpen a cédrusmag olajban található alapvető fontosságú telítetlen esszenciális zsírsavak mennyisége meghaladja szinte minden ismert olaj esszenciális telítetlen zsírsavtartalmát. Azon kívül, hogy a cédrusolaj tetemes mennyiségű E-vitamint tartalmaz (100 g termékben 30,6 mg), meglepően magas koncentrációban találhatók benne telítetlen és többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak. Az „esszenciális” azt jelenti, hogy a szervezet saját maga nem képes ennek az alapvető fontosságú anyagnak az előállítására, így azt kívülről kell bevinni. A cédrusmag olaj elősegíti számos bőrbetegség és sérül és gyógyulását, hasznosan alkalmazható hajhullással illetve a körmök töredezésével járó állapotokban, jól tolerálható, és az allergia számtalan típusában is jó hatású. Mindezeken felül kiváló masszázsolaj, lággyá varázsolja a bőrt, és a kozmetikában remekül alkalmazható arcmaszkok komponenseként. Mindazonáltal a cédrusolaj alkalmazása legfőképpen szájon át történő fogyasztás formájában ajánlott. Különösen az esszenciális linolénsav (100 g termékben 20,3 g) támogatja az immunrendszert, megelőzi az érfalak meszesedését, csökkenti a vér koleszterin-szintjét, és számtalan anyagcsere-folyamatban vesz részt. 30-60 napon keresztül rendszeresen alkalmazva (étkezések előtt 1-1 teáskanál) a cédrusolaj regeneráló hatást fejt ki a szervezetre.
Azon kívül, hogy fontos nyomelemeket tartalmaz, a cédrusolaj elősegíti a nehézfémek kiválasztását a szervezetből.

Szibériai bio-cédrus magvak
(100 g termék tápértéke)

Kalóriatartalom (kJ / kcal) 3700 / 900
Fehérje, g <>
Szénhidrátok, g <>
Zsír, g 100
amelyből
telített zsírsavak, g 10,7
egyszeresen telítetlen zsírsavak, g 25,4
többszörösen telítetlen zsírsavak, g 67,1
Koleszterin, mg <>
E-vitamin, mg 30,6


További részleteket lásd a „Cedar nuts from the taiga” (Cédrusmagvak a tajgáról”) című könyvben.

A szakértők szerint a cédrusból készült termékek nem pusztán az általuk tartalmazott egyedi komponensek miatt értékesek. Orvosok és természetgyógyászok véleménye szerint a számtalan pozitív hatás az egyedülálló összetételnek, és a különböző komponensek közötti kölcsönhatásoknak is köszönhető.
Ebből a szempontból a tajgai cédrusmagvak és cédrusolaj is még mindig számos titkot rejt.

22 megjegyzés:

 1. Nhờ thành phần dưỡng chất và dược chất đa dạng như vậy mà công dụng của nhân sâm hàn quốc tại tphcm cũng vô cùng phong phú giúp con người bồi bổ sức khỏe nhan sam han quoc ngăn ngừa, điều trị nhiều thể bệnh khác nhau.

  VálaszTörlés
 2. nấm lim xanh quảng nam là một loại thảo dược đến từ thiên nhiên Nơi bán nấm lim xanh Quảng Nam tại TP HCM, được tìm thấy và thu hoạch Nơi bán nấm lim xanh Quảng Nam tại Đà Nẵng trên cây lim xanh đã chết ở Quảng Nam. Quảng Nam Nơi bán nấm lim xanh Quảng Nam tại Hà Giang có nhiệt độ cũng như khi hậu tuyệt vời cho các loài nấm sinh sống và được xem là thiên đường cho các loại cây nấm sinh trưởng và phát triển. Nhờ đó mà các thảo dược họ nhà nấm sinh sống tại Quảng Nam Nơi bán nấm lim xanh Quảng Nam tại Hà Nam hội tụ được nhiều dược chất quý hơn nhiều lần so với các thảo dược ở các vùng khác. Điều này đã được khoa học nghiên cứu và công nhận qua nhiều năm Nơi bán nấm lim xanh Quảng Nam tại Hà Nội và đã được áp dụng lên nhiếu các bệnh nhân khác nhau.

  VálaszTörlés
 3. giá tinh dầu thông đỏ hàn quốc giúp làm sạch mạch máu, làm tan lượng cholesterol trong máu giúp mở rộng mao mạch, đào thải axituric ... Chống tai biến .
  ✔ Có khả năng làm chậm quá trình lão hóa của các cơ quan trong tế bào cơ thể ... Giúp duy trì tuổi xuân .
  tinh dầu thông đỏ hàn quốc Giúp giảm tác hại của Chất phóng xạ - ngăn ngừa sự sinh trưởng của tế bào Ung thư . Hỗ trợ & Ngăn ngừa hiệu quả Ung Thư như : Ung Thư Gan, Vú, Dạ Dày, Phổi ...
  Hỗ trợ tích cực & Hiệu quả trong việc điều trị bệnh : Giảm lượng đường trong máu cho bệnh nhân bị tiểu đường, giúp điều chỉnh & cân bằng huyết áp ( Cao huyết áp & Huyết áp thấp ) ... và các bệnh liên quan về Tim mạch .
  viên tinh dầu thông đỏ hàn quốc Có khả năng loại trừ độc tố cho ngừoi uống nhiều chất cồn, làm hạ men gan và tăng cường chức năng gan.
  tinh dầu thông đỏ hàn quốc samsung Điều trị các chứng đau đầu, viêm thần kinh tọa, đau dây thần kinh, bị tê liệt tay chân, chứng rụng tóc không rõ nguyên nhân.
  ✔ Nâng cao hiệu quả trong việc điều trị yếu sinh lý nam nữ, nâng cao sinh lực đàn ông, cải thiện chu kỳ sinh lý ở nữ.
  dầu thông đỏ hàn quốc Hỗ trợ điều trị và ngăn ngừa các vấn đề về tiêu hóa, điều trị hoàn toàn chứng hôi miệng.
  ✔ Ngoài ra dầu thông đỏ còn có tác dụng làm đẹp da, giảm cân, tăng sức đề kháng cho cơ thể duy trì tuổi xuân, tăng khả năng tâm sinh lý ...

  VálaszTörlés
 4. kẹo sâm luôn là sự lựa chọn cho mọi lứa tuổi, kẹo hồng sâm không thể thiếu được trong những ngày tết hay các buổi liên hoan, do hiện nay phần lớn các loại kẹo đều chứa hàm lượng đường khá cao cho nên khi dùng mọi người thường lo lắng với vấn đề sức khỏe răng miệng, nếu ăn nhiều kẹo sâm hàn quốc thì rất dễ nguy cơ mắc các bệnh tật nhất là bệnh tiểu đường. Nhưng với kẹo hồng sâm hàn quốc​, có chứa thành phần chất xylitol chiếm hơn 50% chất làm ngọt cho nên chúng ta không phải lo lắng nhiều về sâu răng hay các vấn đề nêu trên.

  VálaszTörlés
 5. Công dụng của chiếc may bam nghien da nang này:
  Máy có chức năm băm, nghiền, thái nhỏ các loại cỏ, rau, ốc, và ngũ cốc rất tiện lợi để bà con tận dụng những nguồn thức ăn có sẳn ở thôn quê cho động vật, không cần phải mang chúng đi xay xác ở nhiều nơi khác. Máy có công xuất hoạt động cực cao nên tiết kiệm được rất nhiều thời gian và sức lao động cho người dân

  VálaszTörlés
 6. may can bang laser là một thiết bị được áp dụng để căn chỉnh các đường thẳng và đường vuông góc, trong nhiều ngành nghề đặc biệt là ngành nghề xây dựng và trang trí nội thất. máy cân bằng laser còn có một số tên gọi khác như máy cân mực laser, máy thủy bình, may ban tia laser...

  VálaszTörlés


 7. شركة تنظيف في الكويت شركة تنظيف بالكويت
  فني صحي فني صحي في الكويت
  سباك الكويت سباك بالكويت

  شركة تنظيف كنب الكويت شركة تنظيف كنبات الكويت
  ادوات صحيه الكويت ادوات صحيه الكويت
  شركة غسيل سجاد الكويت مصبغة غسيل سجاد الكويت
  فني كهربائي منازل الكويت كهربائي منازل في الكويت

  شركة تنظيف في الكويت شركة الكويت سيرفيس للتنظيف  VálaszTörlés

 8. نجار ابواب بالرياض نجار بالرياض
  تركيب ستائر بالرياض شركة تركيب ستائر بالرياض
  تنظيف مكيفات بالرياض شركة تنظيف مكيفات بالرياض
  شركة تنظيف افران الغاز بالرياض شركة تنظيف افران بالرياض

  VálaszTörlés