2010. február 11., csütörtök

C-vitamin


Az elkövetkezendő napokban a C-vitamin fontosságáról, és olyan gyógynövényekről szeretnék írni, amelyek magas C-vitaminnal rendelkeznek.
Ajánlom mindenki szíves figyelmébe!
Vajon tudjuk-e, hogy miért ilyen fontos, nagy jelentőségű vitamin a C vitamin?
Immunrendszer erősítő a szívinfarktus és a koszorúér-betegségek kockázatát jelentősen csökkenti.
Jelentősen csökkenti a gyomor- gége- és nyelőcső rák kialakulásának a veszélyét.
Fontos szerepet játszik a növekedésben, a fogak és csontok fejlődésében.
Növeli a fehérvérsejtek számát, fokozza működésüket. Jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit,
időben történő szedése esetén akár meg is előzheti a betegség kialakulását.

Mire jó a C-vitamin?

Vízben oldódó vitamin, (emiatt nem is lehet túladagolni, de erről majd később) a szabad gyökök káros hatásával szemben védi szervezetünket. A zsírban oldódó E-vitaminnal együtt alkalmazva rendkívül hatásos tud lenni. Ma már senki sem vitatja, hogy a szívinfarktus és a koszorúér-betegségek kockázatát jelentősen csökkenti. Szintén jelentősen csökkenti a gyomor- gége- és nyelőcső rák kialakulásának a veszélyét. Jelentős szerepet játszik a növekedésben, a fogak és csontok fejlődésében. Dohányosok számára kiemelten fontos ennek a vitaminnak a rendszeres használata, mert a dohányzás megnehezíti a bevitt C-vitamin felszívódását a szervezetben. A C-vitamin felszívódásában segítenek az ún. bioflavonoidok, ezért a leghatásosabbak a természetes alapanyagokból készült C-vitamin termékek. A C-vitamin és a vas is segítik egymás felszívódását és hasznosulását a szervezetben. A vitamin fontos szerepet játszik immunrendszerünk működésében. Bár, fő hatását az immunrendszeri működés fokozásán keresztül fejti ki. Növeli a fehérvérsejtek számát, fokozza működésüket. Vírus- és baktérium-ellenes hatása is bizonyított. A C-vitamin-készítmények enyhíthetik a nátha tüneteit és elősegítik a gyógyulást, a C-vitamin védelmet nyújt a szürke hályog ellen is. Más vizsgálatok kimutatták, hogy a C-vitamin bizonyos védelmet nyújthat különösen az időseknek a légzőszervi megbetegedésekkel szemben, mivel gátolja a hisztamin felszabadulását, és nagy mennyiségben megakadályozhatja az allergének (pdl. virágpor, állati szőr) kiváltotta gyulladáskeltő anyagok hatását a szervezetben. Több vizsgálat szerint a C-vitamin segít megelőzni és gyógyítani az asztma tüneteit is.Szent-Györgyi Albert
Szent-Györgyi Albert, amikor beteg volt, a napi adagját
1 grammról 8 grammra emelte
Linus Pauling naponta 10-18 g C-vitamint fogyasztott,
Michael Colgan, a világ egyik leghíresebb táplálkozási szakértője
5 gramm C-vitamint fogyaszt naponta.


Mega dózis vagy nem mega dózis?

Nem vagyok híve a szélsőségeknek, ezért nem hiszem el azt a javaslatot, mely szerint egy embernek napi 60-80 mg C-vitamin elég lenne, de azt a másik álláspontot sem, hogy napi 1000 mg fölötti mennyiséget kellene szedni a C-vitaminból. Tudom, Szent-Györgyi Albert napi 8-10 gramm!! mennyiséget szedett be, de csak akkor, amikor betegségek gyötörték (93 éves koráig élt!!!) A szükséges mennyiség véleményem szerint egy egészséges ember esetében 200-500 mg között van. Ezt a mennyiséget lehet hosszabb időn keresztül szedni, pdl, mondjuk egy októbertől májusig tartó ősz-tél-tavasz időszakban. Nyáron amikor elvileg sok zöldséget és gyümölcsöt lehet viszonylag olcsón vásárolni, akkor lehet, mondjuk szüneteltetni a C-vitamin szedését, vagy csak a mennyiségét csökkenteni 100 mg körüli értékre. Az persze más kérdés, hogy a piacokon és hipermarketekben kapható zöldségek mennyi C-vitamint tartalmaznak, mert olvastam olyan cikkeket, melyek szerint napjainkban az élelmiszereink csak a töredékét tartalmazzák a hasznos tápanyagoknak és vitaminoknak, mondjuk a 100 évvel ezelőtti mennyiséghez képest. Ez persze nem csoda, ha a napjainkban alkalmazott nagyüzemi élelmiszer termelésre, vagy a kizsigerelt, műtrágyával kezelt termőföldekre gondolunk. Amikor megbetegszünk, illetve amikor már érezzük, hogy hamarosan betegek leszünk, vagy csak halljuk, hogy a környezetünkben pdl influenzajárvány kezdődött akkor, viszont nyugodtan meg lehet emelni a napi adagot akár 1000mg fölé. Összefoglalva inkább többet fogyasszunk a C-vitaminból, mint kevesebbet. Ne feledjük, vízben oldódó vitaminról van szó, amit nem lehet túladagolni, a felesleg egész egyszerűen ki fog ürülni a szervezetünkből. Egyes cikkek szerint nagy mennyiségű (napi 2-3000 mg fölött) átmenetileg hasmenést, gyomorproblémákat, illetve hosszabb távon vesekövet okozhat.

FONTOS! Dohányosoknak több C-vitamint kell fogyasztaniuk,
mint nem dohányzó embertársaiknak!
Az E-vitaminnal együtt szedve rendkívül hatékony párost alkotnak.

A C-vitamin nagyobb mennyiségben megtalálható az alábbiakban: csipkebogyó, citrusfélék, paprika, feketeribiszke, eper, brokkoli.

A közel múltban újabb csodálatos növényekről bizonyosodott be magas C-vitamin tartalmuk!

Acerola cseresznye, a természetes C-vitamin bomba
Kiemelten magas C-vitamin tartalmú a fekete berkenye más néven Aronia.
A C-vitamin vízben oldódó, nagy hatású antioxidáns. Egyike a leggyakrabban szedett vitaminoknak. A C-vitamin 2-3 óránként kiürül a szervezetből, ezért a vér C-vitamin tartalmának fenntartásához pótolni kell. A csipkebogyó a természetben előforduló egyik legjobb C-vitamin forrás.

Dr. Linus Pauling

Dr. Linus Pauling szerint, akit Szent-Györgyi Alberttel együtt a leghíresebb C-vitamin kutatóként tartanak számon, a C-vitamin bizonyos rákbetegségek előfordulását 75%-kal csökkenti.

Nélkülözhetetlen az egészséges fogazat, csontozat és íny felépítéséhez.
Elősegíti a sebgyógyulást, a sebhegedést, a csont összeforrását törés után.
Megelőzi a skorbut kialakulását. Segít az ellenálló-képesség megőrzésében.
Megfázás megelőzésére, a meglevő tünetek kezelésére is alkalmas.
Erősíti a vérereket és a keringési rendszert. Megkönnyíti a vas felszívódását.
Megakadályozza azt, hogy a dohányfüstben, szmogban, szalonnában,
az iparilag feldolgozott húsokban levő nitrátok rákképző anyaggá váljanak.
Gyorsítja a műtét utáni gyógyulást.
Elősegíti a vér koleszterin szintjének csökkentését.
Védelmet nyújt többféle rákbetegség ellen. Természetes hashajtóként hat.
Csökkenti a vénákban a vérrögök kialakulását.
Csökkenti a magas vérnyomást.
Sokféle allergiát kiváltó anyag hatását csökkenti.


13 megjegyzés: