2011. január 29., szombat

SCD Probiotikus Technológia.


Nem csak ökogazdálkodásban és biokertekben.

A fenntartható mezőgazdasági termelés feltételeinek kidolgozása és megteremtése hosszú távú, több generációt érintő folyamat. Együttesen kell figyelembe venni a Magyarországon jelentkező és megoldásra váró környezeti és mezőgazdasági problémákat, valamint azokat a globális tényezőket, amelyek az emberi életfeltételek hosszú távú és megfelelő minőségű biztosításához szükségesek. A mezőgazdasági termelés és a környezetvédelem sok közös pontban találkoznak.
A világ számos országának mezőgazdaságában általánosan használt műtrágyáktól és különféle vegyszerektől remélt előnyök mellett egyre nagyobb figyelem fordul ezeknek a készítményeknek a káros hatásaira. A növényvédő szerek nagy része nemcsak a növényi kártevők, hanem számos hasznos élőlény és az ember számára is mérgezőek.
Hazánkban egy év alatt egy fő körülbelül 200 kg zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt. Gyümölcsfogyasztásunk kb. 70%-át hazai termesztésű, míg kb. 30%-át külföldi termesztésű gyümölcsök teszik ki. Zöldségek esetén: kb. 85%-ban hazai és kb. 15%-ban import zöldségeket fogyasztunk. A vegyszerek visszaszorítása és a vegyszermaradványok ártalmatlanítása minden fogyasztó számára életbevágó kérdés. Kiemelkedően fontos gyermekek esetében. Testtömegükhöz képest ugyanazon gyümölcs/zöldség vegyszermaradványai nagyobb arányt jelentenek egy felnőtt testtömegéhez viszonyítva. Relatíve nagyobb dózissal „fertőződnek”. A legtöbb szülő és hozzátartozó jó szándékúan egy gyermek vagy egy legyengült szervezet számára kifejezetten a gyümölcsfogyasztást javasolja vitamin utánpótlásként. Helytelen termesztéstechnológiával előállított gyümölcsök és zöldségek azonban a vitaminok mellett mérgező vegyszermaradványokkal is ellátják szervezetünket. A növényvédő szerek krónikus egészségkárosító hatása jól ismert. Hajlamosak a bioakkumlációra, mely a szervezetben – zsírszövetekben – való felhalmozódást jelent, valamint biomagnifikációra, azaz a táplálékláncon belüli feldúsulásra is. Nemzetközi vizsgálatok kimutatták, hogy a természetes gazdálkodásból származó zöldség- és gyümölcsfélék valamint élelmiszerek szignifikánsan kevesebb növényvédőszer-maradványt tartalmaznak, mint a hagyományos termesztéssel előállítottak.
Elszennyeződött világunkban egyre nő azon termelők száma akik célkitűzése igazodik a fogyasztók igényeihez, hogy olyan élelmiszereket állítsanak elő, amelyek nem tartalmaznak az egészségre káros vegyületeket, vegyszermaradványokat. Az SCD technológia által a természet egyedülálló erejét felhasználva lehetőségünk nyílik a vegyszermentes és környezetbarát „fenntartható mezőgazdasági termelés" megvalósíthatására.
Az SCD Probiotikus-technológia hatása a növénytermesztésben:
  • A talaj biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítása.
  • Talaj mikroflórájának helyreállítása; talaj vitalitás, biológiai aktivitás fokozása.
  • Talajszerkezet javulása-morzsalékosodás, kedvezőbb vízgazdálkodás, kevesebb talajmunka.
  • Tápanyagok megőrzése, szerves anyagok lebontása erjesztés által.
  • A mikro és makro elemek feltáródásának elősegítése.
  • Humusztartalom növelése, tápanyag utánpótlás és körforgás biztosítása.
  • Káros mikroorganizmusok, rothasztó folyamatok visszaszorítása.
  • Hasznos bioaktív vegyületek előállítása: szerves savak, antioxidánsok, vitaminok, fitohormonok, enzimek, specifikus antibakteriális anyagok.                                 
  • Fotoszintetizációs folyamatok fokozása.
  • Erőteljesebb csírázóképesség, gyökér- és hajtásképzés elősegítése.
  • Egyenletes terméskötődést és érést, kiegyenlített, nagyobb termésmennyiséget és hosszabb tárolási időt eredményez.
  • Termesztett növények kórokozókkal szembeni ellenállóságának növelése.
  • Nem lehet túladagolni, nincsenek mellékhatásai, nem toxikus.
  • Alkalmazását követően nincs betartandó várakozási idő a betakarításig.
  • Kiegyenlített, nagyobb termésmennyiség.
  • Folyamatos használat mellett a gyomosodás csökkentése.
  • Gyorsított trágyaérést és kiváló minőségű, tápanyagokban feldúsult komposzt előállítását teszi lehetővé anaerob módon, a hagyományostól eltérően forgatás nélkül.
  • Rendszeres használatával a ÖKONET Agro segíti és stabilizálja az adott környezetben élő hasznos mikrobák tevékenységét.
Az SCD Probiotikus-technológia alkalmazásával bekövetkező változások a növénytermesztésben:

Csökkenő tényezők:
  • Vegyszerhasználat (műtrágya, peszticid)
  • Talajművelés (eszköz, munkaerő, energia, idő)
  • Termésveszteség, kockázat
Növekvő tényezők:
  • Termésmennyiség és minőség (beltartalom)
  • Termésbiztonság
  • Eltarthatóság
  • Árbevétel és nyereség  

Az SCD Probiotikus kultúra, mely az ÖKONET Agro alapja egy élő kultúra, ezért alkalmazása alapvetően különbözik a műtrágyáktól és más mezőgazdasági kemikáliáktól, fontos a megfelelő környezet megteremtése és fenntartása a mikroorganizmusok túléléséhez, növekedéséhez és szaporodásához:
- A talaj pH-ja lényeges: szántóföld és gyümölcsös esetében a pH: 6.5 optimális.
- A talaj nedvességtartalmát fenn kell tartani: szükség esetén komposzttal, füves talajtakarással, csepegtető öntözéssel.
Az ÖKONET Agro terméket megfelelően hígítani kell alkalmazás előtt.
Nem létezik általános használati útmutató az ÖKONET Agro termékhez, mint pl. a műtrágyákhoz, vagy más vegyszerekhez. Ennek okai a különféle termesztett növényekhez tartozó és földrajzilag is eltérő agro-ökoszisztémák. Az ÖKONET Agro készítményeket olyan módon kell használni, ahogy az adott környezet számára a legmegfelelőbb.

forrás:okonet.hu, greenman.hu

Az Ökonet Agro Mikrobiológiai termésnövelő készítményről a következő bejegyzésben bővebb információkat olvashatsz! Beszerezhető elérhetőségeimen!

11 megjegyzés: